Зеленський відкидає можливість плану «Б» щодо законопроєкту про олігархів

Президент Володимир Зеленський переконаний, що держава не повинна мати альтернативний план у разі спротиву ухваленню законопроєкту про деолігархізацію.

Такі плани "Б" мають бути лише у тих, хто прагне лишатися олігархами, заявив він в інтерв'ю телеканалам у рамках форуму "Україна 30. Економіка без олігархів", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Про плани повинні думати саме ті бізнесмени, які хочуть залишитися олігархами, це у них повинен бути план "Б". Нам як державі не потрібно цього робити. У нас є один план, план "А". Ми домовились, що олігархів в Україні не буде, це потрібно для України, для зовнішнього іміджу, для нормального інвестиційного клімату", - сказав Зеленський.

Президент підкреслив, що має "зрозумілий і потужний план" у вигляді законопроєкту про деолігархізацію, і додав, що будуть ще декілька законодавчих ініціатив з цього питання.

Читайте також: Олігархічна система зменшує шанси на українське «економічне диво» — Шмигаль

Глава держави розповів, що уже відбулося "багато попереджень, сигналів, навіть зустрічей з багатьма людьми, представниками того чи іншого великого бізнесу, парламентаріями і чиновниками, які лобіюють ті чи інші великі фінансові платформи".

"Я вважаю, що я достатньо зробив для того, щоб надати можливість усім цим структурам цивілізовано працювати в Україні", - підкреслив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Читайте також: Україна не зверталася до Венеційської комісії з приводу законопроєкту про олігархів

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, передбачається внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначення порядку включення осіб до Реєстру та наслідків такого включення, запровадження декларування публічними службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

4 червня Зеленський заявив, що у разі спроб домовленостей із народними депутатами щодо провалення законопроєкту про деолігархізацію питання про статус олігархів винесе на всеукраїнський референдум.