Українські дипломати у ФРН у річницю зустрічі на Ельбі вшанували пам’ять визволителів Європи

Фото

Дипломати посольства України у ФРН у неділю поклали вінки до пам’ятника визволителям Європи з нагоди 76-річчя зустрічі на Ельбі.

Про акцію розповів кореспондентові Укрінформу посол Андрій Мельник.

Дипломат нагадав, що 25 квітня 1945 року під саксонським містечком Торгау відбулася легендарна зустріч на Ельбі. У цей день авангард 58-ої гвардійської дивізії Першого українського фронту Радянської армії об‘єднався з передовими патрульними загонами 1-ї Армії США.

«Саме українці становили левову частку військ, які визволяли німецьку землю від націонал-соціалістичної диктатури. Тож дуже символічно, що саме українець - лейтенант Олександр Сільвашко - першим потиснув руку американцю Вільяму Робертсону на напізруйнованому мосту через Ельбу», - підкреслив Мельник.

Читайте також: Українські дипломати вшанували пам'ять загиблих при звільненні Австрії від нацистів

За його словами, вінок до меморіалу в Торгау поклав військово-морський аташе Посольства України у ФРН Андрій Доценко разом із мером міста Роміною Барт, депутатом Бундестагу від Саксонії Маріаном Вендтом, численними представниками громадськості.

«В такий спосіб ми не лише щороку вшановуємо світлу пам‘ять понад 6 мільйонів українців, які мужньо воювали в лавах Червоної армії. Це також чіткий сигнал Москві, що Україна ніколи і нікому не дозволить монополізувати Велику Перемогу над Третім рейхом», - заявив посол.

А 23 квітня, у 76-ту річницю визволення табору військовополонених у Цайтгайні, що у федеральній землі Саксонія, військовий аташе Посольства України у ФРН полковник Максим Гавріков взяв участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих та ув’язнених.

Під час Другої світової війни тут загинуло близько 25 тисяч радянських військовополонених.