НАТО має надати Україні дорожню карту для членства – Стефанішина

Північноатлантичний Альянс має розпочати консультації про надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО.

Як передає Укрінформ, про це у колонці Foreign Policy написала віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. 

«У світлі інституційної та політичної трансформації України, лідерам НАТО настав час почати консультації, щоб прокласти шлях до членства (України в Альянсі – ред.), як вони обіцяли в 2008 році», - заявила вона.

Читайте також: Шлях України до НАТО: Стефанішина подякувала Литві за сильний жест

За словами Стефанішиної, Україна стала незворотно демократичною і провела реформи в стратегічних сферах порівняно з 2008 роком, коли на саміті НАТО в Бухаресті їй відмовили в ПДЧ.

Вона також наголосила, що спільна мета України й НАТО полягає в протистоянні опонентам у регіоні - авторитаризму й агресії.

«Немає кращого місця для початку, ніж підтримати зусилля України зі зміцнення східного флангу НАТО, просуваючись вперед з її дорожньою картою до членства", - додала віцепрем’єр.

Читайте також: Україні для отримання ПДЧ не обов’язково впровадити 90% стандартів НАТО - Стефанішина

Стефанішина зазначила, що світ кардинально змінився з часу заснування НАТО понад 70 років тому, виникли нові загрози.

«Але головний рубіж, який захищає Альянс - демократія - не змінився. І його розділяють Україна та НАТО. Початок переговорів про надання Україні плану дій щодо членства посилить його», - додала вона.

Читайте також: Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна очікує посилення санкцій проти Росії, якщо РФ буде загострювати ситуацію.