Грузія працює над поверненням посла до Києва

МЗС Грузії працює над питанням повернення в Україну посла, якого відкликали для консультацій в травні 2020 року.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявили в міністерстві в коментарі телеканалу "Руставі 2".

У МЗС Грузії відзначили, що дане питання обговорюється і найближчим часом буде прийнято відповідне рішення.

Грузинська опозиція заявила, що важливо повернути посла в Україну, оскільки на міжнародній арені Грузія повинна захищати свої інтереси разом з Україною.

За словами члена "Єдиного національного руху" Саломе Самадашвілі, той факт, що у Грузії немає дипломатичного представництва в Україні, є серйозною політичною помилкою.

Як повідомляв Укрінформ, Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі закликала до негайного повернення до Києва надзвичайного і повноважного посла Грузії в Україні, який був відкликаний для консультацій минулого року.

Президент України Володимир Зеленський 7 травня 2020 року призначив колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані 8 травня заявив, що, згідно з рішенням уряду Грузії, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе буде викликаний для консультацій у Тбілісі після призначення 7 травня Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради реформ.

Читайте також: Нацрада реформ підтримала ідею автоматизації розмитнення авто - Саакашвілі

Тбіліський міський суд у січні 2018 року визнав Саакашвілі винним у зловживанні службовими повноваженнями у справі Сандро Гіргвліані і засудив експрезидента до позбавлення волі строком на 3 роки. За даними слідства, у 2009 році тодішній президент Грузії Саакашвілі в обхід Комісії з помилування незаконно помилував засуджених за вбивство Гіргвліані чотирьох співробітників Департаменту конституційної безпеки.

Верховний суд Грузії залишив цей вирок чинним.