Росія має взяти на себе політичну відповідальність за реалізацію рішень «Норманді» – ТКГ

Російська сторона має взяти на себе політичну відповідальність за реалізацію рішень Нормандського формату, вважають в Українській делегації для участі у Тристоронній контактній групі (ТКГ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі (ТКГ) у Телеграмі.

2 березня відбулося чергове 150-е засідання ТКГ в робочих підгрупах.

Засідання Робочої групи з політичних питань мало на меті продовжити розгляд «Плану спільних кроків», запропонованого українською стороною в якості основи для подальшого виконання домовленостей, достягнутих у Нормандському та Мінсько, зокрема, перенесення термінів його виконання.

"Представники нашої делегаії ще раз підкреслили, що основою врегулювання є чітке виконання спільних рішень, прийнятих в рамках роботи обох форматів і ТКГ, які містять у собі необхідні механізми і для встановлення всеосяжного режиму припинення вогню, і для врегулювання гуманітарної та економічної ситуації на окупованих територіях, які в подальшому стали основою для реалізації політичної частини угод", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У групі ТКГ нав'язували план ОРДЛО у порушення «Мінська» - Гармаш

Але водночас відзначається, що для цього має бути виконана головна умова - російська сторона має взяти на себе повну політичну відповідальність за домовленості, які уклало її керівництво на вищому міжнародному рівні.

"Натомість, вони ухиляються від визнання такої відповідальності і продовжують наполягати, що РФ є лише посередником у конфлікті на рівні з ФРН та Францією, та ОБСЄ", - підкреслюють в ТКГ.

У ТКГ важають, що російська делегація намагається підпорядкувати усі питання (гуманітарні, безпекові, економічні) своїй політичній меті - примусити Україну та ОБСЄ вести прямі перемовини з представниками квазі-державних маріонеткових утворень як з повноважними представниками однієї зі сторін конфлікту.

Читайте також: Зеленський закликає ЄС далі тиснути на Росію через її постійні провокації на Донбасі

"Українська сторона розцінює такі заяви як прояв неповаги до держав-учасниць Нормандського формату та міжнародних організацій, задіяних у вирішенні конфлікту, і як намір досягнути власних політичних цілей за рахунок порушення відповідних міжнародних домовленостей", - заявляють у ТКГ.

Як повідомляв Укрінформ, на засіданні робочої групи з політичних питань у ТКГ 2 березня нав'язували обговорення плану ОРДЛО у порушення Мінських угод. Про це заявив представник Окремих районів Донецької області України в ТКГ журналіст Сергій Гармаш.