Уряд на 41% скорочує видатки на гуманітарну сферу, чиновників майже "не чіпають" – Бородянський

Кабмін планує скоротити видатки на гуманітарну сферу на 41%, при цьому залишаючи майже незмінними видатки на Апарат Верховної Ради, Державне управління справами, Офіс генерального прокурора та Міністерство внутрішніх справ України.

Про це повідомив у Telegram колишній міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

"Цифри для роздумів, яку країну будує новий уряд. Збільшує витрати загального фонду бюджету на 96 млрд гривень, на 41% скорочує гуманітарну сферу (МКМС) та майже незмінними залишає видатки на Апарат Верховної Ради України, Державне управління справами, Офіс генерального прокурора, Міністерство внутрішніх справ України", - зазначив він.

За словами ексміністра, скорочення витрат на гуманітарну сферу становить 13,4 млрд грн (МКМС+МОН). "Витрати на сфери МКМС зменшуються на 6,4 млрд грн, або на 41%. Фінансування спорту (без врахування Олімпіади) скорочується на 43%!" - додав він.

За словами Бородянського, на 100% скорочуються (тобто знищуються) всі програми Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Держкіно, Держтуризму, зупиняється будівництво музею Голодомору, музею Небесної Сотні, не створюється музей сучасного мистецтва.

Читайте також: У Раді депутати і представники Кабміну обговорюють зміни до бюджету - джерело

Як повідомлялося, за дорученням уряду від 18 березня Міністерство фінансів розробляє зміни до державного бюджету на 2020 рік для спрямування коштів на протидію коронавірусу з непріоритетних державних програм.

Раніше Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики оприлюднив заяву, в якій закликає Міністерство фінансів не скорочувати фінансування діяльності Міністерства культури, молоді та спорту до проведення політичних консультацій.

У документі зазначається, що Мінфін пропонуватиме урізати фінансування Держкіно (750 млн грн), Українського культурного фонду (500 млн грн), Інституту книги (150 млн грн), туризму (240 млн грн), а також витрат на програму "зшивання країни", реставраційні роботи по захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики – на суму понад 500 млн грн.

У профільному комітеті наголосили на готовності оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху культурної сфери.

Водночас українські культурні інституції та Незалежна медійна рада також звернулися до уряду щодо неприпустимості скорочення видатків на гуманітарну сферу.