Сондленд у Конгресі: Багато хто у керівництві США знав про тиск на Україну

Наміри президента Дональда Трампа щодо тиску на Україну з метою початку розслідування проти компанії Burisma, пов'язаної з сином Байдена, знало велике коло високопоставлених осіб – від віцепрезидента й глави адміністрації до держсекретаря США й міністра енергетики.

Це підтвердив у середу під час слухань з імпічменту президента США посол США при ЄС Гордон Сондленд, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Усі були в курсі. Це не було секретом", - розповів Сондленд про наміри Білого дому змусити Україну оголосити про початок розслідування проти головного політичного конкурента Трампа, Джо Байдена.

Читайте також: Сондленд підтвердив у Конгресі: Принцип "quid pro quo" щодо України був

Зокрема, посол зазначив, що він та інші чиновники, які працювали по Україні, були змушені працювати з особистим адвокатом президента Руді Джуліані, який просував розслідування за прямою вказівкою Дональда Трампа. У цьому контексті сам глава Білого дому довіряв "порадам" свого адвоката й вказував іншим чиновникам "говорити з Руді" щодо політики відносно України.

Крім того, Сондленд зазначив, що на початку вересня спілкувався з віцепрезидентом Майком Пенсом й висловлював йому свої занепокоєння про те, що призупинення оборонної підтримки для України пов'язувалося з вимогою почати розслідування, якого прагнув глава Білого дому. Однак в офісі віцепрезидента одразу заявили, що Пенс "ніколи не мав розмови з Гордоном Сондлендом щодо розслідування проти Байденів".

Читайте також: Зеленський мав лише оголосити про розслідування Burisma, а не проводити його - Сондленд

Щоправда Сондленд на нинішньому етапі намагається побудувати свій захист на тому, що тоді він не усвідомлював, що розслідування проти компанії Burisma пов'язувалось з переслідуванням політичного опонента діючого президента.

Сондленд також зазначив, що в.о. глави адміністрації Білого дому Мік Малвані, державний секретар Майлк Помпео і міністр енергетики Рік Перрі знали про існування так званого "quid pro quo" й тиску на Україну з вимогою відкрити розслідування. Крім того, як зауважив Сондленд, він говорив про це і з радником з питань національної безпеки США Джоном Болтоном.

Як повідомлялося, у середу в Палаті представників проходять публічні слухання в контексті розслідування з імпічменту президента Трампа за участі посла США при ЄС Гордона Сондленда. Він вважається одним із "трьох аміго", які забезпечували тіньові зусилля Білого дому на українському напрямі.