Пристайко назвав питання, які Україна хоче вирішити на “нормандській зустрічі”

Українська сторона на зустрічі лідерів держав “нормандського формату” прагне вирішити низку конкретних питань, в ідеальному випадку — завершити війну на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ Вадим Пристайко під час спільної пресконференції з федеральним міністром європейських, інтеграційних та закордонних справ Республіки Австрія Александром Шалленбергом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Остання зустріч відбулася три роки тому, й за цей час накопичилося дуже багато питань, які ми збираємося розв’язати на цій зустрічі. Але головне, що ми збираємося зробити — це зробити крок до миру, в ідеальній ситуації — завершити цю війну, яка на сході України забирає наших людей і наш шанс на цивілізований розвиток”, - сказав міністр.

Він підкреслив, що останнє перемир’я з бойовиками вже “коштувало” Україні 33 життя і вдвічі більше поранених солдат і цивільних осіб.

“Саме тому ми збираємося на цій зустрічі вирішити декілька конкретних питань”, - підкреслив Пристайко.

Так, за його словами, Президент Зеленський розраховує, зокрема, що в ході зустрічі лідерів держав “нормандського формату” вдасться розв’язати “безпекову військову частину і відкрити шлях для остаточного вирішення проблеми сходу України”.

Читайте також: Точної дати зустрічі "нормандської четвірки" ще немає — Пристайко

Крім того, міністр зауважив, що зустріч має стати каталізатором великого одночасного обміну політичних в’язнів.

“Ми хочемо повернути максимальну кількість наших людей, які до цього часу перебувають у в’язницях російських і на територіях так званих народних республік та Криму”, - додав він.

Водночас Пристайко наголосив, що реальні результати зустрічі залежать від глибини готовності російської сторони рухатися до виконання домовленостей.