Депутати запровадили перевірку отримувачів соцвиплат

Верховна Рада ухвалила Закон "Про верифікацію та моніторинг державних виплат".

За це рішення проголосували 268 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається, метою цього закону є підвищення адресності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

Законом визначено основні завдання, права та обов’язки центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, у частині здійснення верифікації державних виплат, а також повноваження органів, що здійснюють такі виплати.

Крім цього, документом урегульовуються основні питання збору, обробки та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації, а також визначено основні етапи верифікації та перелік інформації, яка використовується для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат.

Читайте також: Реформа прожиткового мінімуму: міністр соцполітики розповіла деталі

Водночас, визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, та опрацювання ними таких рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати. Повноваження щодо встановлення порядку здійснення верифікації держвиплат і визначення адміністратора та порядку адміністрування інформаційно-аналітичної платформи покладено на Кабінет міністрів України.