Волкер нагадав, що вибори на Донбасі можливі лише тоді, коли там буде безпечно

Місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбуватися лише в чесному і безпечному середовищі, але поки Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт.

Про це заявив Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер під час виступу на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), яка проходить 12-14 вересня у Києві повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Говорили про "формулу Штайнмаєра", яка полягає в тому, що після того, як пройдуть вільні вибори, і в той день зразу буде отриманий спеціальний статус, і тоді цей процес вже буде постійний. Але вільні, чесні вибори можуть відбутися лише в чесному і вільному середовищі, безпечному середовищі. Для того, щоб цього досягти, нам треба розв'язувати безпекові питання - саме тут буде йти мова про політичну волю. Поки що Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт", - сказав Волкер.

Водночас він висловив сподівання, що "останні зрушення, ця динаміка, яку показує Президент Зеленський, обмін полоненими, думаю, що усе це почне міняти контексти, і ми побачимо прогрес у майбутньому".

Читайте також: Кучма стурбований тим, що Зеленського можуть підштовхнути на поступки Москві

Разом з тим спецпредставник США підкреслив, що основним завданням лишається відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, безпека всіх українських громадян. На його думку, щодо цих питань не варто іти на компроміс.