У Раді планують запровадити додаткові гарантії захисту права власності

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 1056-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності".

Відповідне рішення підтримали 327 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в пояснювальній записці, метою законопроєкту є забезпечення додаткових гарантій захисту права власності в Україні.

Цього планується досягти шляхом внесення змін до деяких законодавчих актів.

Законопроєкт передбачає усунення основних юридичних прогалин, які створюють проблеми власникам нерухомості та бізнесу.

Так, проєкт передбачає припинення діяльності акредитованих суб'єктів; запровадження обов'язковості нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав; впровадження принципу одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав; підвищення відповідальності за порушення відповідних реєстраційних процедур.

Читайте також: Рада взялася за перезапуск судової реформи

Автори передбачають, що з ухваленням проєкту закону буде знижена кількість рейдерських захоплень нерухомого майна та корпоративних прав, а також знижені витрати громадян та бізнесу, пов'язані із захистом власності від протиправних посягань.

Серед авторів законопроєкту — перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук та народні депутати від фракції "Слуга народу" Ігор Фріс, Олена Шуляк та Володимир Ватрас.