Сенцов і Кольченко - про обмін Цемаха: Вперше почули це прізвище у літаку

Українські політв'язні вперше почули про бойовика Володимира Цемаха в літаку до України.

Про це на спільній пресконференції сказали український режисер Олег Сенцов і кримський активіст Олександр Кольченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це прізвище я вперше почув тільки в літаку. Щодо нього у мене ще не сформована власна позиція", - сказав Кольченко.

Олег Сенцов також вперше почув про Цемаха в літаку. За його словами, його запитували про те, що він нібито виступив проти цього обміну.

"Я відповів, що вперше про це чую. Посилалися на якісь ЗМІ, на те, що хтось щось говорив. Я не знаю, що говорили ЗМІ, я можу відповідати тільки за ті слова, які говорив сам, а хто намагається транслювати мої думки - я нікому цього не доручав", - сказав Сенцов.

Водночас він зазначив, що йому важко коментувати включення в групу обміну з російською стороною Володимира Цемаха.

Читайте також: У ПАРЄ заявили, що Росія зобов’язана надати слідству доступ до Цемаха

"Мені важко цю ситуацію навіть коментувати. Я не любитель коментувати чужі дії. Є президент, людина, яку Україна наділила повноваженнями, відсоток дуже високий (на виборах - ред.) Це означає, що люди довіряли цій людині. У нього є більше інформації, ніж у нас з вами. Він прийняв це рішення, значить в ньому була така необхідність. Ми можемо сперечатися - правильно це чи неправильно. І це нормально, ми відкрите суспільство, вільне, кожен може висловити власну думку, дії влади повинні бути прозорими, чіткими, адекватними. Якщо будуть неадекватними - суспільство буде проти. Це буде відбуватися швидко, без будь-яких майданів. Правильно, що є люди, які приймають рішення. Вони не завжди бувають стовідсотково правильними або ідеальними. Я не займався керівництвом такого рівня, займався керівництвом на менших рівнях, але принцип один і той самий: рідко бувають стовідсотково універсальні рішення", - сказав Сенцов.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся взаємний обмін громадян України і РФ.

В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко.

Читайте також: Справа МН17: у Меркель прокоментували передачу Цемаха Росії

Їх затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням у нібито організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".