ООН вітає обмін полоненими та сподівається на розблокування мирного процесу

Обмін полоненими між Україною та Росією може слугувати позитивним кроком задля підвищення довіри між сторонами, розблокування конструктивного діалогу з метою врегулювання конфлікту.

Про це йдеться у заяві для преси речника генерального секретаря ООН Стефана Дюжарріка, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Генеральний секретар ООН вітає обмін полоненими та затриманими, який відбувся між Російською Федерацією та Україною 7 вересня та відзначає всіх причетних, хто домігся цього результату, включно з президентом України Володимиром Зеленським та президентом Росії Владіміром Путіним», - йдеться у заяві. 

Читайте також: Доповідь генсека ООН: Росія має припинити порушення прав людини у Криму

Гутерреш сподівається, що «цей важливий гуманітарний акт може слугувати позитивним кроком до підвищення довіри між усіма». Він також висловив надію на розблокування «регулярного та конструктивного діалогу на всіх рівнях», з прицілом на побудову шляху до того, аби одного дня знайти врегулювання конфлікту у східній Україні. 

«Генеральний секретар закликає всі відповідні сторони здійснити подальші заходи у такому ж дусі, аби забезпечити динаміку зусиль, що тривають, Нормандської четвірки, Тристоронньої контактної групи, ОБСЄ та інших, включно з тривким припиненням вогню, полегшенням гуманітарної ситуації вздовж лінії зіткнення, розблокуванням прогресу з імплементації Мінських домовленостей», - підсумував він. 

Читайте також: Держдеп США закликає Росію виконати всі пункти Мінських угод

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.