У Денісової пропонують на посаду мовного омбудсмена Тараса Кременя

Виправлено

Комісія від секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини обрала кандидата на посаду уповноваженого із захисту державної мови.

Ним став Тарас Кремінь, повідомили кореспонденту Укрінформу у пресслужбі офісу Уповноваженого.

"Так, Тарас Кремінь виграв конкурс. Посаду мовного омбудсмена буде затверджувати саме Кабінет міністрів України, а Уповноважений ВР України з прав людини подає свого кандидата на цю посаду", - зазначили у пресслужбі.

Відповідно до статті 50 ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної", до Кабінету міністрів України на посаду мовного омбудсмена подають свої кандидатури: Уповноважений Верховної Ради з прав людини, керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, та керівник центрального органу виконавчої влади у сфері державної мовної політики.

Тарас Кремінь є одним зі співавторів закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Раніше в офісі Уповноваженого ВР України з прав людини повідомляли, що на посаду мовного уповноваженого претендують 14 осіб.

Читайте також: Рабіновичу нагадали про необхідність виступати у Раді українською

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 25 квітня ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Його підтримали 278 народних депутатів. 16 липня документ набув чинності.

Тарас Кремінь — народний депутат VIII скликання. Був головою підкомітету з освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

Член Національної спілки журналістів України, Національної спілки краєзнавців України. Член наглядової ради Київського університету імені Бориса Грінченка, Національного авіаційного університету.

Син українського поета, лауреата Шевченківської премії Дмитра Кременя.