Мін'юст може піти до суду, якщо АП не виконає закон про люстрацію

Міністерство юстиції направило лист до Адміністрації Президента із роз’ясненням закону “Про очищення влади” та з проханням надати інформацію про новопризначених керівників АП.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов на своїй сторінці у Facebook.

“Для перевірки правильності виконання закону запитуємо інформацію щодо новопризначених очільників Адміністрації Президента”, - написав Петухов.

Він наголосив, що “це абсолютно звичайна усталена практика Мін’юсту, в якій немає ані краплі політики”.

Читайте також: Закон про люстрацію застосовується до голови АП Богдана — Мін’юст

“Сьогодні направляю листа в Адміністрацію Президента України з роз’ясненням законодавства про очищення влади і його застосування щодо посади глави Адміністрації Президента”, - додав заступник міністра.

Зокрема, Петухов зазначив, що суб’єкт призначення відповідає за проведення люстраційної перевірки і у випадку виявлення факту застосування заборон, передбачених законом про люстрацію, має звільнити таку особу та надіслати це рішення Міністерству юстиції. Відповідно, зазначив він, Мін’юст вносить цю особу в люстраційний реєстр.

“У випадку невиконання вимог Закону “Про очищення влади” остаточне рішення має приймати суд і ми не виключаємо такого варіанту”, - пояснив Петухов.

На своїй сторінці він опублікував скріни листа, направленого до Адміністрації Президента із вказаними в ньому прізвищами 6 новопризначених осіб - Богдана, а також його заступників — Сергія Трофімова, Юрія Костюка, Кирила Тимошенка, Руслана Рябошапки та Вадима Пристайка.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 21 травня призначив Андрія Богдана главою своєї Адміністрації.

Водночас у Мін’юсті заявили, що призначення Богдана є порушенням закону "Про очищення влади", оскільки він працював урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики у Кабміні Миколи Азарова (2010-2014) і не має права обіймати посаду глави АП.