Четвертий Президент Естонії вважає, що Росії немає місця у Раді Європи

Четвертий президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес вважає, що Росія, яка порушує права людини та здійснює агресію проти України, не може бути членом Ради Європи.

Про це естонський політик написав у Twitter, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Моя думка про Раду Європи, як організацію, що утверджує права людини. Якщо країна не дотримується прав людини, якщо вона здійснює вторгнення до своїх європейських сусідів, – вона не має місця у європейській організації, заснованій для посилення таких норм", - переконаний Ільвес.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня Комітет міністрів Ради Європи (КМПЄ) на річній сесії у Гельсінкі на рівні глав МЗС за наполяганням Німеччини і Франції підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею (ПАРЄ), а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас, рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ.

Читайте також: Ар'єв спрогнозував можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ

Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ. Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, попри несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права та продовження агресії проти України.