Ар'єв спрогнозував можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ

Ситуація у Парламентській асамблеї Ради Європи є загрозливою, коли може бути скасований механізм санкцій проти Росії. Відтак, українські делегати і дипломати повинні демонструвати єдність і рішучість в Асамблеї.

Про це у Facebook заявив голова делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«До червневої сесії (ПАРЄ – ред.) ми підходимо з наступним набором: міністр закордонних справ подав у відставку; Верховна Рада після розпуску; Президент анічичирк про продовження санкцій і заявляє що готовий на всі умови, які досі передбачали лише капітуляцію. В таких умовах делегація в ПАРЄ і кадрові дипломати сильно обмежені в маневрі, і нам залишається тільки виступити єдиним фронтом. Стіною», - наголосив народний депутат.

Ар'єв пояснив можливий розвиток подій відносно санкції проти РФ у ПАРЄ. «Найближчий ризик – кінець червня у ПАРЄ. Загроза скасування механізму санкцій в Асамблеї і повернення делегації російського парламенту, який не тільки відповідальний за голосування про анексію Криму, а й відмовляється йти на будь-які кроки назустріч вимогам Ради Європи і продовжує шантажувати, у тому числі фінансами», - зауважив Ар'єв.

Проте нардеп висловив сподівання, що боротьба продовжиться.

«Навіть якщо в тилу стріляють у спину. Чи поки лише плюють. Головне, чи зможуть здорові, патріотичні і державницькі сили зараз перегрупуватися і об‘єднатися так, щоб на зовнішній арені тил не став другим фронтом, а захист від агресора не змінився білим прапором через стандартні для України граблі взаємопоборення – щоб новий президент навіть і не думав дати задню з Росією «на будь-яких умовах», - заявив голова української делегації в ПАРЄ.

Читайте також: Потрібна мобілізація депутатів, щоб не допустити повернення Росії до ПАРЄ — Кулеба

Він висловив занепокоєння, що за негативного сценарію для України єдність Євросоюзу у питанні російських санкцій теж може розвалитися.

«Ефект доміно. Тоді будуть наслідки, які наразі я і уявляти не хочу», - зазначив Ар'єв.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський вранці 20 травня склав присягу у Верховній Раді. У своїй промові він також висловив намір розпустити парламент та оголосити дострокові вибори.

Комітет міністрів Ради Європи на рівні глав МЗС на річній сесії 17 травня у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас, рішення Комітету міністрів ще має затвердити у червні ПАРЄ.

Росія у червні 2017 року вдалася до фінансового шантажу РЄ, пояснюючи це накладанням на її делегацію санкцій у ПАРЄ.

Водночас, санкції відносно РФ в Асамблеї вже не є чинними від січня 2015 року. Натомість Росія спекулює цим питанням та не заявляє своїх делегатів на сесії Асамблеї.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.