Україна змінить підходи до участі у Раді Європи через спробу повернути Росію в ПАРЄ

Намагання повернути Росію до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) у той час, як Москва продовжує нехтувати законом і правом, є результатом відходу від стандартів РЄ задля поточних політичних цілей.

Про це заявив у своєму виступі на річній сесії Комітету міністрів Ради Європи (КМРЄ) заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця у п'ятницю у Гельсінкі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Є й ті, хто наполягає, що необхідно визнати нову реальність у Європі. Але ми ніколи не визнаємо реальність, в якій Росія відверто нехтує всіма можливими нормами і зобов’язаннями, грубо зневажає закон і право.

Нова реальність полягає у необхідності пошуку шляхів, як відновити верховенство права в Європі. На жаль, те, що відбувається сьогодні – результат систематичного процесу відходу від усталених стандартів Ради Європи задля поточних політичних цілей», - наголосив український дипломат.

Кислиця відзначив, що відтепер підходи України до участі у Раді Європи будуть прагматичними і глибоко раціоналістичними. А також додав, що Україна не підтримуватиме кроки, «які не мають нічого спільного із захистом прав людини, а лише слугують політичним інтересам під виглядом «захисту прав людини».

Він наголосив, що Україна залишатиметься відданою нормам і стандартам, що є засадничими для Ради Європи, та очікує такого ж підходу від тих, для кого досі це не стало правилом.

«У Страсбурзі та в Гельсінкі Україна свідомо була проти рішення, покликаного сприяти Російській Федерації і далі уникати відповідальності за невиконання своїх обов’язків як члена організації. Тому що ми віримо, що це рішення не слугує цілям подолання існуючої кризи в Раді. Навпаки, воно похитнуло підвалини Ради Європи», - заявив Кислиця.

Він нагадав, що від січня 2015 року всі терміни дії санкцій проти Російської Федерації в ПАРЄ закінчилися, але Росія дотепер на власний розсуд відмовляється повертатися до Асамблеї.

«Усі ці роки Росія вдається до фінансового шантажу організації. Схоже, ця тактика є ефективною, як дехто в Москві інтерпретує сьогоднішні рішення», - зауважив дипломат.

Читайте також: Кулеба назвав ганебним рішення, яке може повернути Росію до ПАРЄ

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня КМРЄ на рівні глав МЗС на річній сесії у Гельсінкі підтримав позицію, що усі країни-члени повинні мати право брати участь у статутних органах організації, включаючи Парламентську асамблею, а також мають голосувати на виборах нового генерального секретаря Організації у червні.

Водночас, як нагадали міністри, одним із фундаментальних зобов’язань країн-членів є сплата внесків до бюджету РЄ.

Окрім цього глави МЗС заявили, що вони б вітали той факт, якщо усі країни-члени зможуть взяти участь у сесії ПАРЄ у червні, відзначаючи важливість виборів генерального секретаря Ради Європи і суддів Європейського суду з прав людини.

Нині у Раді Європи діє потужне лобі, яке намагається повернути РФ до ПАРЄ, незважаючи на несплату Москвою внесків до бюджету Ради Європи, порушення норм міжнародного права, продовження агресії проти України.

Рішення Комітету міністрів має затвердити у червні ПАРЄ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що скасування Радою Європи вимог до Росії щодо виконання нею своїх зобов'язань як країни-члена може дати Україні підстави заявляти про відмову від дотримання Мінських домовленостей.

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба назвав рішення КМРЄ, яким Росію можуть повернути до ПАРЄ без виконання зобов’язань, продовження агресії проти України та окупації Криму, суперечливим та ганебним.