Гройсман розповів, що Рада має встигнути до парламентських виборів

До парламентських виборів Верховна Рада повинна ухвалити Виборчий кодекс, внести зміни до Конституції щодо децентралізації, вдосконалити судову систему, а також здійснити реформу самого парламенту.

Про це Володимир Гройсман сказав у програмі "Свобода слова" в ефірі телеканалу ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До наступних парламентських виборів, які відбудуться у жовтні 2019 року, як заплановано, я думаю, що парламент ще може зробити багато правильних речей. Наприклад, я вважаю, що треба змінити виборчу систему. Якщо ми не змінимо виборчу систему в країні, то фактично новий парламент через два-три місяці буде нашим найбільшим розчаруванням", - сказав Гройсман.

Наступним важливим рішенням, яке Рада мусить встигнути ухвалити до жовтня, прем'єр вважає внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

"Ми маємо закріпити в Конституції децентралізацію - для мене це особлива та особиста реформа, з якою я прийшов працювати в уряд - для того, щоб реалізувати цю ідею. Цей процес конституційних змін треба здійснити, бо це важлива реформа, яка передає владу людям. І новий закон про вибори більше влади дасть людям. Тоді і місцева, і центральна влада буде більш ефективною і більш динамічною, на мій погляд", - уточнив Гройсман.

Окрім того, на думку глави уряду, парламентарії мають узятися за перезавантаження судової системи.

Читайте також: Немає жодних юридичних чи політичних підстав для розпуску Ради - Парубій

"Для мене відбуваються абсолютно незрозумілі речі, ми вже не вперше з ними стикаємося, і думаю, суспільство це теж відчуває, - це абсолютна вакханалія, якою є деякі рішення наших судів. Фактично це призводить до того, що система судочинства в Україні не працює. Якщо на рівні перезавантаженого Верховного Суду ми бачимо рішення, які в принципі викликають повагу, в більшій частині, то суди приймають рішення, наприклад, зупинити дію повноважень уряду", - зазначив премʼєр.

На його думку, ВР має ухвалити низку важливих економічних законів, а також здійснити реформу самого парламенту.

"Я гаряче підтримую голову парламенту Андрія Парубія в тому, що треба здійснити реформу самого парламенту. Повірте, так виписані процедури, що боротися за якісь закони рік-півтора - у нас просто немає часу. І я вважаю, що треба змінювати систему прийняття рішень у парламенті... Потрібні швидкі рішення, які мають бути професійними. Більше того, уряд повинен мати повноваження коригуючих дій, щоб забезпечити запит суспільства з багатьох питань", - підсумував Гройсман.