Німецькі експерти пропонують розширити Нормандський формат

Мінські домовленості буксують, а Нормандська четвірка не демонструє останнім часом великого прогресу, тому варто подумати про розширення цього формату.

Таку думку висловили експерти в ході організованої в Берліні Німецьким Атлантичним товариством дискусії, присвяченої Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це не було хорошою ідеєю — зробити (Нормандський) формат таким вузьким", - вважає екс-депутат Бундестагу, керівник аналітичного центру LiberaleModerne Марілуїзе Бек. На її думку, треба було залучити до процесу, наприклад, Польщу, цього важливого східноєвропейського партнера ЄС.

За словами Бек, взаємини між Росією і Заходом на тлі української кризи слід назвати "асиметричним конфліктом". Кремль діє агресивно, в тому числі й військовими засобами, його політика ставить під сумнів міжнародні договори. Водночас Захід відразу категорично відкинув військову підтримку України, від чого й виникла асиметрія. "У нас в запасі нічого немає крім санкцій", - констатувала Бек. А вони, додала вона, не призвели до того, щоб змусити російські війська піти з Донбасу і тим більше відмовився від анексії Криму. Режим санкцій недостатньо сильний, а останнім часом став ще слабшим на тлі відсутності єдності щодо цього питання серед країн ЄС. Багато хто вимагає "нової російської політики", і це лише посилює переговорні позиції Кремля, каже Бек.

Читайте також: Санкції підірвали відносини між олігархами і Кремлем - Держдеп США

Колишній перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александер Хуг, зі свого боку, погодився, що влітку 2014 року пропозиції щодо врегулювання — Мінські домовленості та створення Нормандського формату, можливо, і були хорошою ідеєю. Однак через 5 років вони не виконують свого призначення, як мали б. Зараз потрібні нові заходи, вважає він. Хуг наголошує, що деякі шанси врегулювання були втрачені або "потонули в розмовах". Він також акцентував на тому, що чим довше триває конфлікт, тим важче його вирішити, оскільки посилюються відмінності та відчуження між різними сторонами контактної лінії.