Для Києва важливе спільне рішення Євросоюзу щодо Nord Stream 2 — МЗС

Для України важливе рішення всіх європейських інституцій щодо поширення енергетичного законодавства ЄС на "Північний потік-2", яке визначатиме модальність застосування в майбутньому європейського права у разі виникнення спірних питань.

Про це на брифінгу у вівторок, 12 лютого, заявила речник МЗС Катерина Зеленко, коментуючи запропонований Німеччиною і Францією компромісний варіант поправок щодо газової директиви ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо газової директиви зараз Україна відстоює принципи, згідно з якими саме європейське право має поширюватися на процеси використання української ГТС, а також на енергетичний діалог в Європі. Станом на зараз нам важливо мати кінцеве рішення, ухвалене тріалогом з Європейської комісії, Ради ЄС і Європарламенту, яке і буде визначати модальність того, яким чином європейське право діятиме далі", - сказала Зеленко.

Вона акцентувала, що наразі важливий саме принцип застосування європейського права стосовно "Північного потоку-2", тому що тоді у разі виникнення будь-яких газових спорів спірні питання вирішуватиме європейський суд.

"Це дасть можливість як нашим європейським партнерам, так і Україні перевести весь діалог у правову площину і відстоювати права споживачів, а також інтереси України в енергетичній сфері вже на майданчику саме європейського суду", - зазначила Зеленко.

Читайте також: Народні депутати просять ЄС протидіяти Nord Stream 2

Як відомо, Єврокомісія запропонувала поширити європейське енергетичне законодавство на газопроводи з третіх країн, а саме правила Третього енергопакету ЄС, що забороняють компанії, яка видобуває і продає газ, бути одночасно ще й оператором труби. У випадку затвердження цих змін, будівництво "Північного Потоку -2" могло бути ускладнене і, навіть, заблоковане.

Німеччина і Франція нещодавно запропонували свій, менш жорсткий варіант змін до газової директиви. Він дозволяє країні, де газогін приєднується до газотранспортної мережі ЄС, самій вирішувати, чи застосовувати до нього правила Третього енергетичного пакету.

Як повідомляв Укрінформ, понад 20 народних депутатів підписали відкритий лист до Європейського парламенту, Європейської Комісії та Європейської Ради щодо забезпечення енергетичної незалежності Європи та протидії реалізації Nord Stream 2.

Газопровід Nord Stream 2 будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить в залежність від російського газу.