Рада показала єдність щодо закріплення євроатлантичного курсу України - Гройсман

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що народні депутати показали єдність та здатність діяти в інтересах держави під час голосування за закріплення у Конституції України курсу на ЄС і НАТО.

Про це він написав у Facebook.

“Сьогодні парламент продемонстрував єдність і здатність ухвалювати фундаментальні для країни рішення. 334 парламентаріїв висловилися "за" закріплення в Конституції стратегічного курсу на членство України в Європейському Союзі та НАТО. Таким є наш вибір. Таким є напрямок нашого розвитку”, - зазначив Гройсман.

За його словами, це — свого роду доказ того, що Україна є сильним, достойним і прогнозованим партнером.

Прем’єр-міністр разом із членами уряду був присутній у парламенті під час голосування. Також участь у засіданні ВР лідер партії “Народний Фронт” Арсеній Яценюк.

Раніше Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)", ініційований Президентом. За відповідне рішення проголосували 334 народні депутати за мінімально необхідних 300.

Цим документом вносяться зміни до Конституції України, якими закріплюється незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Водночас із Перехідних положень Конституції виключається пункт, який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Читайте також: Рада закріпила в Конституції курс на ЄС і НАТО

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, 22 листопада 2018 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції щодо курсу України на вступ у ЄС і НАТО. Законопроект підтримали 311 парламентаріїв.

Тоді ж Конституційний Суд дав позитивний висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності законопроекту №9037 про внесення змін до Конституції України, які передбачають встановлення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства у ЄС і НАТО.