Українська делегація визначилася, кого підтримає на посаду генсека Ради Європи

Більшість членів української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи голосуватиме за литовського політика Андріаса Кубіліуса.

Про це у Facebook поінформував народний депутат, голова делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Володимир Ар'єв, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Щоб не було різних домислів: генерального секретаря Ради Європи обирають члени ПАРЄ. Більшість української делегації давно визначилась - ми підтримуємо кандидатуру Андріаса Кубіліуса, колишнього прем‘єра Литви і автора проекту плану Маршала для України", - заявив народний депутат.

Читайте також: На посаду генсека РЄ балотуються чотири кандидати

Як повідомляв Укрінформ, напередодні чотири країни подали до Комітету міністрів Ради Європи своїх кандидатів на посаду нового генсека організації.

Зокрема, кандидатами є чотири політики. Це заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ Бельгії Дід’є Рейндерс; колишній прем'єр-міністр, член парламенту Литви Андріас Кубіліус; колишня міністр закордонних справ, член парламенту Греції Дора Бакоянніс; а також заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних та європейських справ Хорватії Марія Пейчинович-Бурич.

Далі, за процедурою, Комітет міністрів РЄ у березні проведе співбесіди з кожним із кандидатів та ухвалить рішення щодо їхнього остаточного переліку, який буде передано Парламентській асамблеї Ради Європи.

ПАРЄ проведе обрання нового генерального секретаря РЄ у червні. Мандат нового генсека розпочнеться з 1 жовтня 2019 року.

Чинний глава організації норвежець Турбйорн Ягланд перебуває на цій посаді упродовж двох п’ятирічних термінів із вересня 2009 року.