Адвокат каже, що Савченко могла посприяти звільненню інших політв'язнів

Російський адвокат Ілля Новіков шкодує, що його колишня підзахисна Надія Савченко не зосередилася у 2016 році на звільненні з російських в'язниць інших політв'язнів Кремля, на що, на його думку, мала шанси.

Про це Новіков заявив у коментарі Укрінформу.

"Мені дуже шкода втрачених шансів, бо я вважаю, що шанси були - у 2016 році вона (Надія Савченко - ред.) могла стати "локомотивом" для витягування (з російських в'язниць - ред.) інших людей. Але, на жаль, цього не сталося", - сказав Новіков.

Він зауважив, що час від часу цікавиться кримінальною справою, фігурантом якої наразі є його колишня підзахисна, але відмовився її коментувати, зауваживши, що це було б порушенням адвокатської етики. Водночас Новіков зазначив, що по-людськи співчуває Савченко.

"Мені здається, я розумію, що тоді коїлося у неї в голові. Але, знову ж таки, якщо я почну коментувати мої думки з цього приводу, це вже буде втручанням у захист, а я не можу собі цього дозволяти", - акцентував адвокат.

Як повідомлялося, 21 листопада Київський апеляційний суд залишив без задоволення апеляцію на ухвалу суду першої інстанції про продовження запобіжного заходу Савченко у вигляді тримання під вартою. Тож, згідно з рішенням Шевченківського райсуду Києва, Савченко має перебувати під вартою до 23 грудня.

Депутату інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами й вибуховими речовинами.

22 березня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко.

Читайте також: Савченко оголосила сухе голодування

23 березня Шевченківський райсуд Києва вперше обрав Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Надія Савченко - народний депутат, Герой України, колишня українська військова, штурман-оператор вертольота Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України, капітан ЗСУ. З липня 2014 р. по 25 травня 2016 року була позбавлена волі у відповідних закладах Росії, і звільнена внаслідок українсько-російської політичної угоди на найвищому рівні. З 22 березня 2018 перебуває під слідством.

Ілля Новіков входив до команди захисників ув'язненої Росією Надії Савченко.