БПП хоче збільшити строк подачі заяви про перегляд рішень ЄСПЛ

Фракція “Блок Петра Порошенка” пропонує Верховній Раді збільшити з 10 до 15 років строк подачі заяви про перегляд рішення ЄСПЛ щодо України.

Ініціатором відповідного законопроекту №9396 виступила представник Президента в парламенті Ірина Луценко, повідомляє прес-служба БПП.

На сайті Верховної Ради текст законопроекту поки не оприлюднений.

"Пропонується збільшити із десяти до п’ятнадцяти років строк подачі заяви про перегляд судового рішення, у зв’язку із встановленням міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні даної справи судом", – наголосила Луценко.

Зараз процесуальне законодавство України передбачає, що заява про перегляд судового рішення може бути подана не пізніше десяти років з дня набрання таким судовим рішенням законної сили, пояснює депутат.

"Як свідчить практика, розгляд справ Європейським судом з прав людини триває роками і, відтак, окремі рішення вказаного Суду можуть ухвалюватися після завершення десятирічного строку, передбаченого процесуальним законодавством України. Зокрема, за останні п’ять років близько 25% справ некримінального характеру, які не відносяться до справ усталеної практики, розглядалися Європейським судом з прав людини більше десяти років. Так, існує чимало справ, розгляд яких триває 13, а то й 14 років. За таких обставин, у випадку встановлення Європейським судом з прав людини порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом, громадяни України будуть позбавлені права на відновлення їх порушених прав і свобод у зв’язку із пропущенням строку подачі заяви про перегляд судових рішень за відповідною виключною обставиною", – зазначила Луценко.

Читайте також: У парламенті Канади пройшли слухання стосовно України

Вона також зазначає, що законопроект розроблено, щоб забезпечити дотримання передбаченого у статті 8 Конституції України принципу верховенства права шляхом надання громадянам можливості своєчасно подавати заяви про перегляд судових рішень за виключними обставинами.