Порошенко і Грібаускайте підписали Дорожню карту на 2019-2020 роки

Фото

Президент Петро Порошенко та Президент Литви Даля Грібаускайте підписали Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2019-2020 роки.

Церемонія підписання документів відбулася після переговорів глав держав у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Читайте також: Грібаускайте обговорила з Трампом підтримку України

Як поінформували в Адміністрації Президента, у Дорожній карті викладені завдання співробітництва з питань міжнародної та регіональної безпеки, у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, в торговельно-економічній, енергетичній, транспортній галузях, а також у культурно-гуманітарній та соціальній сферах.

Крім того, Україна і Литва підписали низку двосторонніх документів.

Зокрема, голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк та міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс підписали Протокол між Кабінетом міністрів України та Урядом Литовської Республіки про виконання Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію осіб. Укладення угоди сприятиме покращенню координації взаємодії України та Литви у галузі міграції та притулку, інтенсифікації обміну відповідною інформацією, зміцнення співпраці міграційних органів обох держав у відповідній сфері.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева та міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс підписали міжурядову Угоду про працевлаштування та співробітництво у сфері трудової міграції. Метою документа є забезпечення захисту соціальних прав громадян України, які перебувають у Литві, і громадян Литовської Республіки, які перебувають в Україні, а також протидія нелегальній праці.

Заступник глави АП Костянтин Єлісєєв і головний радник Президента Литви з питань зовнішньої політики Нерюс Алєксєюнас підписали Протокол Одинадцятого засідання Ради президентів України та Литовської Республіки. У документі викладені позиції щодо продовження розвитку стратегічного партнерства України та Литви, протидії російській агресії та підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

Протокол також визначає практичні питання двостороннього співробітництва з питань міжнародної та регіональної політики та безпеки, взаємодії у рамках міжнародних та регіональних організацій. У документі відображено напрями співпраці в рамках реалізації стратегічних цілей України щодо набуття членства в ЄС і НАТО.

Протокол визначає конкретні заходи двостороннього співробітництва у різних сферах, що становлять взаємний інтерес, а саме: безпеки та оборони, енергетики, транспорту, освіти та науки, культури і туризму.

Як повідомлялося, Президент Литви Даля Грібаускайте у п’ятницю, 7 грудня перебуває з офіційним візитом в Україні.

Також запланована участь лідерів двох держав у роботі другого Українського жіночого конгресу.