89 на 42: Марчук озвучив пропозицію щодо звільнення заручників Кремля

Під час засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську Україна внесла пропозиції щодо обміну полонених українців на громадян РФ та готова їх підготувати до 27 грудня.

Про це заявив представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук в ефірі каналу "Прямий", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми внесли пропозицію, але письмово ці документи і пропозиції у вигляді формалізованого документа Україна внесла декілька днів тому назад. Ми вважаємо, і сьогодні ми це підкреслювали, що майже 90 осіб можуть зустрічати Новий рік у своїх сім'ях. Це, по-перше, 23 громадянина Росії, які перебувають в українських місцях позбавлення волі. Ми готові поміняти їх на 23 українців, які знаходяться у кремлівських в'язницях, тобто в Росії. Тобто 23 на 23", - розповів Марчук.

По-друге, зазначив він, "ми запропонували і вважаємо, що якби протилежна сторона погодилася, то ще 66 на 19 (обміняти - ред.). Тобто ми передаємо 66 і отримуємо наших 19 осіб. Це абсолютно реально. Ми декілька разів підкреслювали, що Україна гарантує, що ці пропозиції до 27 числа можуть бути повністю підготовлені, і з 27 числа може початися процедура обміну", - розповів Марчук.

Проте, як зазначив він, російська сторона не сприймає таку пропозицію, "пояснюючи це тим, що Росія не є стороною конфлікту, і в неї немає підстав сприймати українську позицію".

Читайте також: Моряки, політв‘язні, заручники – всі мають бути звільнені. Без жодних судів і судилищ!

"Народною мовою це виглядає так, що Росія відмовляється від своїх громадян де-факто", - сказав Марчук.

Також він додав, що "ОРДО\ОРЛО - 66 на 19 - вони ніби в принципі не заперечують, але виставляють більш широкий діапазон, називають інші цифри, які не опрацьовані фундаментально, тобто немає ступеню готовності до обміну".