Порошенко очікує від Європи конкретних дій через агресію РФ на Азові

Україна очікує від західних партнерів конкретних дій через агресію Росії в Керченській протоці, а також хотіла б запросити кораблі НАТО в Азовське море. 

Про це заявив Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю Bloomberg.

"Я хотів би подякувати всім світовим лідерам за нашу підтримку в цей важкий час російської агресії. Заяви США, G7, Європейського Союзу, інших наших союзників, різні жорсткі висловлювання - це, безумовно, потужна підтримка України. Але, думаю, в цій ситуації, в той час, як західні партнери роблять жорсткі заяви, (президент РФ Володимир - ред.) Путін діє", - сказав він, відповідаючи на запитання журналіста, чи задоволений він реакцією західних країн на те, що сталося у Керченській протоці. 

Він додав, що дії міжнародної спільноти, які б могли послідувати у відповідь на російську агресію, могли б включити санкції та нарощування присутності сил НАТО в Чорному та Азовському морях для збереження стабільності в регіоні.

Читайте також: Маємо всі передумови для спокійного проведення виборів у ОТГ - Порошенко

"У цій ситуації, безумовно, нам також потрібно більше координуватися з тим, щоб діяти. Діяти - це не означає починати війну... Діяти - це значить новий пакет санкцій проти Росії, можливо, під назвою "азовські санкції", безумовне нарощування присутності НАТО в Чорному морі і, можливо, в Азовському морі. Ми були б раді запросити кораблі НАТО, щоб зберігати стабільність", - зазначив він. 

Щодо президентських виборів в Україні Порошенко наголосив, що їх не будуть переносити, оскільки це зіграє на руку Путіну. 

"Якщо ми перенесемо президентські вибори, буде тільки один переможець в цій ситуації, і ім'я цього переможця - Путін. Ми не дамо йому цей шанс", - підкреслив глава держави. 

На запитання журналіста, чи вплинули події в Керченській протоці на економіку України або на готовність інвесторів вкладати кошти в країну, Порошенко наголосив: "Моя відповідь - безумовно ні. По-перше, тому що ми не обмежуємо нічиї права, в тому числі економічних суб’єктів. У нас стабільна банківська система, у нас стабільний валютний курс", - запевнив він.

Як повідомляв Укрінформ, російські прикордонні кораблі 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі у Керченській протоці, а також 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії.