Росія навряд чи допустить ухвалення спільної заяви G-20 щодо Азова - Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сумнівається, що Росія допустить ухвалення спільної заяви лідерів країн G-20 із засудженням її агресії проти України в Азовському морі.

Про це він заявив на спільному брифінгу з главою МЗС Польщі Яцеком Чапутовичем у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується спільної заяви лідерів країн G-20 (щодо дій Росії в Азовському морі. – Ред.), досі невідомо, чи вона буде погоджена. Але оскільки Росія є членом «Великої двадцятки» і бере у цьому процесі участь, то насправді було б дуже добре, щоб вона сама себе висікла, але ми у цьому сумніваємося", - сказав Клімкін.

Він додав, що Росія існує у власному паралельному світі, і "це дуже відчутно, наскільки я розумію, і на саміті «Великої двадцятки»".

Клімкін також нагадав, що заяви від лідерів цивілізованого світу щодо порушення Росією міжнародного права в Азовському морі вже пролунали, і вони були дуже чіткими. Окрім того, під час особистого спілкування з президентом Росії вони озвучили йому конкретні вимоги, зокрема, звільнення наших моряків і суден, розблокування судноплавства для українських суден у Керченській протоці і Азовському морі і припинення спроб дестабілізації ситуації в Україні.

Як повідомлялося, в Аргентині триває саміт G20. Саміти за участю 20 найбільш розвинених країн світу відбуваються для обговорення актуальних глобальних питань регулярно з 2008 року. Слід нагадати, що на цьогорічному саміті американський президент Дональд Трамп відмовився зустрітися із лідером РФ Володимиром Путіним через події в Азовському морі.

Читайте також: У Лондоні українці оголосили місячну акцію проти російської агресії

Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь. Російські спецпризначенці обстріляли й захопили три українські кораблі у Керченській протоці та 24 моряків.

Верховна Рада України 26 листопада ухвалила закон, яким затвердила указ Президента України про введення воєнного стану на 30 днів у 10 областях у зв'язку з агресією Росії.

У районі Керченської протоки, прохід якою заблокувала Росія, наразі скупчилися понад 400 українських та іноземних суден.