МЗС Естонії виступає за додаткові санкції проти РФ через агресію на Азові

Міністр закордонних справ Естонії Свен Міксер вважає, що за напад на українські судна в Керченській протоці відносно Росії мають бути запроваджені додаткові санкції.

Про це йдеться в коментарі міністра, поширеному МЗС Естонії в середу, який є в розпорядженні Укрінформу.

"У зв'язку з подіями в Керченській протоці вже пролунали заклики запровадити відносно Росії додаткові обмежувальні заходи. Як я вже говорив протягом останніх днів, це грубе порушення Росією міжнародного права, яке не повинно залишитися без наслідків. У цьому контексті я вважаю за правильне запровадити додаткові обмежувальні заходи і продовжити санкції, що діють на сьогодні, відносно Росії", - сказав Міксер.

На його думку, напад на українські судна і затримання команд суден є "серйозною новою ескалацією в агресії Росії проти України, що триває вже п'ятий рік, і її спробах де-факто закріпити нелегальну анексію Криму".

Раніше у МЗС Естонії був викликаний посол Росії в Естонії Олександр Петров. На зустрічі з послом естонський МЗС закликав Росію негайно звільнити кораблі і членів їх команд. Також міністерство наголосило, що Росія повинна гарантувати свободу навігації суднам України та інших країн у Керченській протоці і Азовському морі відповідно до міжнародного права.

Читайте також: МЗС Естонії викликало посла Росії "на килим"

Як повідомляв Укрінформ, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Спецпризначенці Росії обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці.

На захоплених кораблях знаходилося більше 20 моряків, за уточненими даними, четверо з них поранено.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон "Про затвердження указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів в 10 областях у зв'язку з агресією Росії у Керченській протоці.