Президент: Меседж для Москви - розстаємося остаточно і безповоротно

Президент Петро Порошенко вважає, що загрозу реваншу проросійських, антинатовських, антиєвропейських сил не слід перебільшувати, водночас він закликав її не ігнорувати.  

Про це Глава держави заявив, виступаючи в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це (закріплення в Конституції курсу України на вступ до ЄС і НАТО - ред.) просто додаткова гарантія від реваншу проросійських, антинатовських, антиєвропейських сил. Загрозу такого реваншу я точно не хочу перебільшувати, але так само закликаю його не ігнорувати і не недооцінювати", - сказав Порошенко.

На його переконання, гарантування невідворотності європейського та євроатлантичного курсу - це наша відповідальність перед теперішнім та майбутніми поколіннями.  

Водночас, зазначив Порошенко, закріпленням у Конституції обов’язковості курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу ми посилаємо дуже потужний месидж про серйозність і незворотність своїх намірів нашим партнерам по обидва боки Атлантики.  

"Фіксуючи в Конституції обов’язковість курсу на вступ до НАТО та Євросоюзу, ми посилаємо меседж і до Москви: розстаємося остаточно і безповоротно. Росія як країна-агресор не має і не матиме вето на наш вступ ані до НАТО, ані до Європейського Союзу. Ще раз наголошую - питати дозволу ми ні в кого не будемо. Це суверенне право України як країни, яка впевнено йде своїм шляхом", - наголосив Президент.

Читайте також: За 70 років ніхто не наважився атакувати жодного члена НАТО — Порошенко

Як повідомлялося, Конституційний Суд у четвер надав позитивний висновок президентському законопроекту №9037 про внесення змін до Конституції в частині вступу до ЄС і НАТО.

Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону №9037 про внесення змін до Конституції в частині закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Верховна Рада 20 вересня включила відповідний законопроект до порядку денного сесії та направила до Конституційного Суду для отримання висновку.