Рішення про Томос УПЦ схвалюється у світі – Порошенко

Відео

Рішення про надання Томосу українській православній церкві все більше схвалюється у світі.

Про це повідомляє у четвер прес-служба Президента Петра Порошенка за результатами зустрічей глави держави під час робочого візиту до Фінляндії.

«Дуже цікава зустріч була з предстоятелем Фінської православної церкви митрополитом Левом, який висловив повну підтримку процесу створення автокефальної церкви. І ви бачите, що процес підтримки рішення Вселенського патріарха про надання Україні Томосу про автокефалію, про надання грамоти про створення нарешті незалежної української церкви від Москви має зараз ширитись і має все більше і більше схвалення в різних куточках світу», - розповів Порошенко.

Президент також нагадав про зустріч з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо та подякував фінській стороні за гостинність та підтримку: «Вона зараз нам дуже потрібна».

Як повідомлялося, 11 жовтня синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Читайте також: Порошенко обговорив з главою Фінляндської православної церкви Томос для УПЦ

Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

3 листопада у Стамбулі Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом, яка, зокрема, деталізує процес надання Томосу.