Посол про візит Порошенка до Туреччини: Обговорили все - від надр до космосу

Ексклюзив

Візит Президента України Петра Порошенка до Туреччини продемонстрував стратегічне партнерство країн в дії, став історичним у плані домовленостей та символічним з огляду на відзначення в цьому році 100-річчя дипвідносин.

Про це в коментарі Укрінформу сказав посол України у Турецькій Республіці Андрій Сибіга.

"Візит Президента України Петра Порошенка до Туреччини ще раз засвідчив, що таке стратегічне партнерство в дії. Було обговорено все: від надр до космосу, започатковано нову консульську установу в Анталії, підписано угоду про співпрацю. За своєю якістю це був дійсно історичний візит", - сказав Сибіга.

Дипломат переконаний, що найближчим часом слід очікувати позитивних новин з реалізації конкретних проектів.

Читайте також: Візит Порошенка у Туреччину: які документи підписала українська делегація

"Ми йдемо далі, працюємо, поглиблюємо наше співробітництво, не зупиняємося на досягнутому. Переконаний, що в найближчій перспективі буде багато позитивних новин з реалізації конкретних проектів, які власне наповнюють наше стратегічне партнерство, ставлять його на міцний фундамент", - наголосив очільник українського диппредставництва в Туреччині.

За його словами, символізму візитові додає й те, що він відбувся в рік відзначення 100-річчя дипломатичних відносин України та Туреччини.

"Важливо, що в рамках візиту було відкрито меморіальну дошку на будівлі першої дипустанови в Стамбулі, яка почала роботу в 1918 році. Це дуже символічний візит, оскільки цей рік – рік відзначення 100-річчя дипломатичних відносин. Маємо дуже позитивні оцінки з турецької сторони, також отримали чіткі інструкції від глави держави щодо подальших дій, щоб наше плідне співробітництво приносило конкретні дивіденди нашим народам. Переконаний, що так і буде", - сказав Сибіга.

За його словами, дуже важливе значення спілкування з Президентом має для українців у Туреччині.

"Це вперше Президент України відвідав офіційно Анталію, тим самим віддаючи належне українській громаді в Туреччині. Українська громада в Туреччині гуртується, структурується, вже маємо ту громаду, яка не потребує підтримки, яка сама собі дає раду. Зустріч із Президентом – це значна підтримка для громади, яка безумовно стане поштовхом до розвитку та посилення самоідентифікації, збереження представниками діаспори свого українського коріння, як у регіоні, так і по всій Туреччині", - сказав посол.

Читайте також: Порошенко і Патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю

Як відомо, 3-4 листопада відбувся візит Президента Порошенка до Туреччини. В ході зустрічі з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом було підписано низку важливих двосторонніх документів, зокрема спільну заяву за результатами 7 засідання Стратегічної ради високого рівня. Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів та голова Управління Турецького агентства співробітництва та координації Сердар Чам підписали Угоду про співробітництво у сфері розвитку між урядами двох країн, також було підписано меморандум між ДК "Укроборонпром" та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки.

На зустрічі з Патріархом Варфоломієм було підписано Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом.

В Анталії, яку Президент відвідав на другий день візиту, він урочисто відкрив консульство України та центр української громади "Українська родина".