Сіярто стверджує, що Україна позбавляє угорську меншину права на подвійне громадянство

Україна позбавляє угорську меншину її права на подвійне громадянство.

Про це заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто в інтерв’ю австрійській газеті Der Standard.

"У цьому разі йдеться не про двосторонні відносини, а про міжнародне право. В Україні проживають 150 тис. угорців, чиї права як нацменшини утискаються. Ми не ставимо під сумнів, чи українці правильний уряд обрали і чи цей уряд правильні заходи вживає, що стосується юридичної, соціальної та економічної сфер. Нас цікавить лише, що він (уряд – ред.) позбавляє угорську меншину її права використовувати свою мову і володіти подвійним громадянством", - сказав Сіярто, коментуючи питання про те, чи не є втручанням у внутрішні справи України видача Угорщиною паспортів угорській меншині в Україні, де подвійне громадянство заборонено.

За його словами, дії України щодо угорської меншини нібито суперечать Угоді про асоціацію з ЄС та підготовці до вступу в НАТО. "Вони хочуть бути ближчими до ЄС, але нападають на громадян з подвійним громадянством країни-члена ЄС. Вони хочуть в НАТО, але розміщують війська на кордоні з членом НАТО", - додав угорський міністр.

При цьому, запевнив Сіярто, питання територіальної цілісності України під сумнів не ставиться.

Читайте також: Угорщина про "паспортний скандал": в Україні подвійне громадянство - не злочин

Як повідомлялося, 19 вересня Укрінформ опублікував відео, на якому зафіксовано момент видачі громадянам України у консульстві Угорщини в Берегові угорських паспортів. Процедура супроводжувалася келихом шампанського на честь отримання другого громадянства та інструкціями - не повідомляти про отримання документів українській владі. При цьому громадяни України вголос присягали на вірність Угорщині. 4 жовтня через роздачу угорського громадянства у Береговому Україна вислала консула Угорщини з країни. Угорщина вирішила у відповідь вислати українського дипломата.