Екс-депутата Ради підозрюють у злочинах проти нацбезпеки України

Правоохоронні органи направили підозру колишньому народному депутату Ігорю М. у злочинах проти основ національної безпеки України.

Про це повідомляє прокуратура Одеської області. 

"Прокуратура Одеської області спільно з Управлінням Служби безпеки в області направили письмове повідомлення про підозру колишньому народному депутату України Ігорю М. у вчиненні ряду злочинів проти основ національної безпеки та громадського порядку", - йдеться в повідомленні.

Колишній народний депутат підозрюється у публічних закликах до зміни меж території країни, уточнили в прокуратурі.

За даними відомства, у 2014-2017 роках він неодноразово, користуючись прямими ефірами телеканалів та власним каналом у YоuTube, спочатку в Одесі, згодом на тимчасово непідконтрольній території Донецької області та пізніше в Москві, публічно висловлювався щодо зміни меж території країни, а також прихильності та підтримки діяльності незаконних утворень "ЛНР" і "ДНР".

Також у прокуратурі підкреслили, що в публічних виступах та зверненнях цього екс-депутата містяться, за даними експертів-лінгвістів, заклики до вчинення терористичного акту, до розпалювання національної ненависті, приниження національної честі та гідності, образи почуттів громадян.

Наразі вирішується питання про проведення стосовно вказаної особи спеціального (заочного) розслідування, наголосили у відомстві.

У прокуратурі не називають прізвище екс-депутата, але, за даними ЗМІ, йдеться про екс-депутата Верховної Ради та Одеської міськради Ігоря Маркова.

Читайте також: Колишнього кримського депутата звинувачують у держзраді

Як повідомлялося, раніше в СБУ заявляли, що Марков фінансував бойовиків терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Інтерпол у серпні 2015 року затримав екс-регіонала Маркова в Італії, де йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У лютому італійська сторона відмовила українській у видачі Маркова. Після цього у ЗМі з'явилася інформація, що Марков утік до Росії.