Джапарова розповіла про "галас росіян" на нараді ОБСЄ

Російська делегація намагається перетворити двотижневу нараду ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі на майданчик для пропаганди.

Таку думку висловила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова на своїй сторінці у Facebook.

"В цій нараді беру участь уже втретє. Традиційно - в панелі, присвяченій свободі медіа. Те, що РФ намагається перетворити цей майданчик для просування своїх позицій та пропаганди, а також виправдання злочинів, напевно, знають уже більшість країн-учасниць", - зазначила Джапарова.

За її словами, активність РФ цього року значно підвищилася і це є частиною гібридної війни, коли демократичні інструменти використовуються проти демократичних режимів. "Це, зокрема, коли "громадські організації" або "журналісти" доводять, яка демократична та відкрита країна нині є РФ та в якій свободі працюють російські ЗМІ та журналісти. Натомість, здіймається галас про "небезпеку журналістів" та "цензуру" в Україні”, - підкреслила перший заступник міністра.

Читайте також: На нараді ОБСЄ Росію закликали звільнити політв’язнів

Вона визнала, що Україні є над чим працювати з точки зору свободи слова і захисту журналістів, "але те, що робиться в цьому інформаційній війні - повна підміна понять та формування іншої "правди".

Джапарова повідомила, що 11 вересня відбудуться два сайд-івенти, на яких "гібридні дії" будуть представлені. Зокрема, відбудеться дискусія "Права людини в Криму та свобода ЗМІ в Криму", організатором якої виступило Постпредство РФ при ОБСЄ. "Згідно з реєстрацією в ній також братимуть участь представники телеканалу "Міллєт", зокрема гендиректор каналу Ервін Мусаєв, репортер Ліля Веджатова та оператор Віталій Голубєв. За словами Джапарової, цей канал фінансується бюджетним коштом та контролюється окупаційною адміністрацією, а контент є, переважно, пропагандою кримськотатарською мовою. "Канал, який "відбілює" злочин окупації, дискредитує лідерів Меджлісу та є інструментом розколу народу. Канал, який мовчить про політичні переслідування кримських татар, які здебільшого виступили проти окупаціі 2014 року та сьогодні перебувають в "суспільно-політичній консервації, адже свобода є цензурованою", - відзначила перший заступник міністра.

Читайте також: У Варшаві активісти прийшли на нараду ОБСЄ у футболках з написом #SaveOlegSentsov

Також у вівторок відбудеться сайд-івент, присвячений свободі слова та висловлювань в Україні, організатором якої є медіа-холдинг "Вєсті Україна". "Спікерів тут теж вистачає. Ще традиційно представники Russia Today, Sputnik. Цього року ще від Regnum, sharij.net, Rossa Primavera news agency, TASS, ТРК "Крым" та інші. Звісно, їх риторика заздалегідь відома. Вони будуть розповідати про відсутність свободи слова в Україні, загальноросійську медіа-мантру про "націоналістів та фашистів", про "громадянську війну на Донбасі" та "вільний референдум та відновлення історичної справедливості в Криму" та багато іншого, що можна назвати інформаційною маніпуляцією та гібридними діями, коли свобода слова перетворюється на свободу брехні, коли інфопростір забивається інфошумом, в якому не кожен хоче розбиратись в пошуку правди", - переконана перший заступник міністра.

Як повідомлялося, у Варшаві відкрилася двотижнева нарада ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі. Участь у ній беруть близько 1,5 тис. представників урядів і громадянського суспільства країн ОБСЄ і країн-партнерів.

Метою конференції є перегляд зобов'язань, які взяли на себе уряди країн-членів у сфері дотримання фундаментальних прав і свобод людини, демократії, толерантності і протидії дискримінації. Крім того, буде порушено питання свободи ЗМІ, прав мігрантів, подолання расизму та ксенофобії.