Курс на ЄС і НАТО: законопроект Порошенка пройшов оборонний комітет Ради

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламенту підтримати президентський законопроект про зміни до Конституції щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Відповідне рішення комітет ухвалив одноголосно на засіданні 5 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийняти до розгляду та підтримати законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)", внесений Президентом України", - оголосив голова комітету Сергій Пашинський.

Водночас Комітет з питань нацбезпеки та оборони не є профільним щодо цього законопроекту. Основним визначено Комітет з питань правової політики та правосуддя, який ще не розглядав цього питання.

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 3 вересня зареєстрував у Верховній Раді проект закону № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)".

Проект закону визначено Президентом як невідкладний і наразі в графі щодо стану його проходження зазначається, що документ “передано на розгляд керівництву”.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Читайте також: Курс до ЄС і НАТО: Рада може почати наступного тижня розгляд змін до Конституції

Окрім того, пропонується додати положення, що Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО, а також закріпити норму, що Кабінет міністрів забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО.

Водночас Президент просить ВР скасувати у Перехідних положеннях Конституції норму щодо можливості використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.