Україна готова помилувати 11 росіян, що написали звернення до Путіна

Українська сторона готова помилувати 11 громадян РФ, засуджених за злочини проти нашого суверенітету, що звернулися до президента РФ Володимира Путіна з проханням повернути їх на територію Росії в обмін на українських політв'язнів.

На цьому наголосила представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook.

"Ми направимо на представників РФ в ТКГ інформацію про заяви злочинців і терористів - громадян РФ, які висловили бажання повернутися в Росію і написали відповідні прохання на свого президента Путіна. Українська сторона, наш президент готовий помилувати російських диверсантів і злодіїв в обмін на звільнення наших політв'язнів", - зазначила Геращенко.

Вона нагадала, що вже 11 росіян, засуджених в Україні написали заяви до Путіна.

"Хочу наголосити, що ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, в тому числі - тероризм. Тому коли Кремль називає Олега Сенцова "терористом" за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих ФСБ і Кремлем воювати в Україну", - підкреслила віце-спікер.

Водночас Геращенко підкреслила, що в тісній координації з Уповноваженим ВР з прав людини Людмилою Денісовою, МЗС, СБУ, відпрацьовуються кроки для звільнення українців. Це питання на постійному контролі президента Порошенка.

Також вона зазначила, що наразі немає відповіді з боку РФ на ініціативу передати росіян, що відбувають покарання в Україні за злочини проти держави, а також щодо української ініціативи провести зустрічі омбудсвуменів в Мінську 21-22 серпня.

Як повідомлялося, 15 серпня Денісова повідомила, що заяви на повернення в РФ в обмін на одного з українців написало 8 росіян.

Читайте також: Жодної реакції на наші пропозиції - Геращенко про обмін в'язнями з РФ

Зокрема серед них: В'ячеслав Висоцький (ГУ "Черкаська виправна колонія № 62"), Валерій Іванов та Олександр Валехидіс (ГУ "Дрогобицька виправна колонія "40"), Владислав Гречин (ГУ "Одеська установа виконання покарань №21"), Віктор Агєєв (ГУ "Роменська виправна колонія №56"), Олег Доронін (ГУ "Городищенська виправна колонія №96"), Денис Сидоров та Євген Шаталов (ГУ "Житомирська установа виконання покарань №8").

3 серпня засуджений за тероризм росіянин Олексій Седіков подав заяву на ім'я президента РФ з проханням повернути його на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

Окрім того, такі заяви ще написали Олександр Саттаров та Фарух Камалов, які утримуються в Лук'янівському СІЗО.