Радбез ООН прийняв заяву щодо ситуації на Донбасі

Радбез ООН засудив загострення бойових дій на Донбасі із застосуванням забороненої важкої зброї та висловив повну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України, закликавши сторони до імплементації Мінських угод.

Про це йдеться в прийнятій у середу заяві голови РБ ООН, текст якої має у своєму розпорядженні Укрінформ.

"Рада Безпеки висловлює серйозну стурбованість з приводу останнього загострення ситуації у сфері безпеки на Сході України", - йдеться в документі.

При цьому підкреслюється, що це має суттєвий вплив на безпеку цивільного населення.

"Рада Безпеки засуджує триваючі порушення режиму припинення вогню, особливо з використанням важкої зброї, забороненої Мінськими угодами, що спричинило трагічні загибелі, в тому числі серед мирних жителів", - наголошується в заяві.

У цьому зв'язку Радбез закликав до виконання зобов'язань з роззброєння та негайного виведення важкої зброї відповідно до Мінських угод.

Крім того, в заяві підкреслюється необхідність розширити зусилля гуманітарної допомоги в постраждалих від конфлікту регіонах. Рада Безпеки ООН також висловила цілковиту підтримку Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ та закликала всі сторони сприяти її роботі.

Читайте також: Радбез ООН не змогла прийняти резолюцію по Ізраїлю і Палестині

"Рада Безпеки нагадує про свою повну підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України, підкреслює необхідність суворого дотримання резолюції 2202 (2015), яка затвердила Пакет заходів з імплементації Мінських угод і закликає всі сторони знову підтримати мирний процес та здійснити всі заходи, узгоджені в рамках "нормандського формату" й Тристоронньої контактної групи, щоб досягти негайного прогресу у виконанні Мінських угод", - наголошується в заяві.

В останньому пункті РБ ООН підтвердила "цілковиту підтримку" Резолюції 2166 (2014) щодо збитого авіалайнера Малайзійських авіаліній рейсу MH17.

Заява голови Ради Безпеки ООН є офіційним документом, наділеним усіма відповідними повноваженнями. Вона затверджується на підставі консенсусу, тобто без можливості застосування права вето постійними членами Радбезу. І хоча, на відміну від Резолюції РБ ООН, цей документ не є обов'язковим до виконання, на його підставі можуть виконуватися певні дії в ООН.