КМІС назвав двох шоуменів, що мають непогані шанси в політиці

Опитування

Українці найбільш позитивно з-поміж громадсько-політичних діячів ставляться до шоумена та художнього керівника "Студії Квартал-95" Володимира Зеленського та лідера гурту "Океан Ельзи" Святослава Вакарчука.

Про це поінформував заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький, презентуючи результати опитування КМІС щодо суспільно-політичних настроїв жителів України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Респондентам пропонувався список із 27 громадсько-політичних діячів, і у випадку, якщо вони їх знали, уточнювалось, як ставляться до того чи іншого діяча: позитивно, нейтрально чи негативно. Найкраще ставлення простежується у випадку двох діячів, залучення яких до списку є доволі умовним, - це Володимир Зеленський і Святослав Вакарчук. Близько 40% опитаних ставляться до них позитивно, майже стільки ж - нейтрально, і лише 11-12% - негативно", - зазначив Грушецький.

За його словами, третім у рейтингу КМІС став голова "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко - його позитивно сприймають 24% опитаних. Решту ж діячів схвалюють не більше 17% людей.

Читайте також: Українці найбільше довіряють своєму оточенню, а найменше - Раді

"З одного боку, це є певним відображенням запиту населення щодо нових облич у політиці, не заплямованих попередньою діяльністю. З іншого - ці двоє діячів (Зеленський і Вакарчук, - ред.) не були настільки залучені в політику, щоб про них активно говорили і, наприклад, знаходили черговий компромат. Узагалі, серед населення України є виразне узагальнене негативне ставлення до людини-політика. Тому у випадку, якщо Зеленський і Вакарчук активно займуться політикою, то, зрозуміло, ситуація зміниться і навряд чи в бік поліпшення ставлення, а скоріше - в бік усереднення з іншими топ-діячами", - пояснив Грушецький.

Всеукраїнське опитування Київський міжнародний інститут соціології провів з 5 по 19 квітня. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2004 респонденти, які мешкають у 110 населених пунктах України, крім АР Крим, за чотириступеневою вибіркою, що репрезентативна для населення віком від 18 років.