Повернення Бочковського: суд направив сторонам повний текст рішення

Окружний адмінсуд направив сторонам повний текст рішення у справі за позовом Сергія Бочковського про визнання протиправним розпорядження про його звільнення, а також про відновлення його на посаді голови ДСНС.

Про це повідомляє прес-служба суду.

"Окружним адміністративним судом міста Києва виготовлено і направлено сторонам повний текст рішення у справі за позовом Сергія Бочковського до Кабінету міністрів України, Державної служби з надзвичайних ситуацій України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору – голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, Міністерство внутрішніх справ України", - йдеться у повідомленні.

Згідно з інформацією суд, керуючись наданими сторонами процесу доказами, частково задовольнив позов Бочковського, визнавши протиправним розпорядження Кабміну про його звільнення постановивши поновити його на посаді глави ДСНС.

Зокрема, позивач і його представник наголошували на тому, що відповідач допустив порушення при звільненні, а саме: висновок про порушення позивачем присяги державного службовця, який став підставою для його звільнення, є необрунтованим та таким, що не відповідає дійсності, оскільки позивач не приймав присяги держслужбовця, а службове розслідування, яке б могло встановити факт порушення, не проводилося й акт, який встановлював факт порушення, не складався.

Крім того, відповідно до матеріалів, які були передані суду, відбулося порушення порядку звільнення позивача з посади, а саме не дотримано порядку розгляду питань, пов'язаних з підготовкою і внесенням подань щодо осіб, призначення на посаду та звільнення з посади яких здійснюється Верховною Радою, Президентом або Кабінетом міністрів чи погоджується з Кабінетом міністрів.

У суді також зазначили, що у цій адміністративній справі двічі зупинялось провадження до прийняття рішення у кримінальній справі, порушеній щодо Сергія Бочковського. Однак апеляційний суд та Вищий адміністративний суд з цим не погодилися і зобов’язали Окружний адміністративний суд міста Києва розглядати справу.

Водночас у суді зауважили, що тривалий розгляд справи пов'язаний із навантаженням на суддів, яке склалось у 2015-2016 роках у Окружному адміністративному суді міста Києва, адже свого часу у суді із 49 суддів мали право здійснювати правосуддя лише 11.

Як повідомлялося, 25 березня 2015 р. голова ДСНС Сергій Бочковський і його заступник Василь Стоєцький були затримані на засіданні уряду. Їм інкримінують зловживання службовим становищем, вимагання хабарів у підлеглих, внесення неправдивих відомостей в офіційні документи, легалізацію коштів з використанням рахунків у закордонних банках. Того ж дня Кабмін звільнив їх із посад.

Читайте також: Аваков не бачить підстав для повернення Бочковського

26 квітня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним звільнення Бочковського і поновив його на посаді.

Бочковський разом із адвокатом у п'ятницю, 27 квітня, прийшов до будівлі ДСНС і намагався потрапити на робоче місце, але його не впустили.

У свою чергу у МВС поінформували, що рішення суду про поновлення Бочковського на посаді оскаржено у законному порядку.

Крім того, заявили у міністерстві, на дії суддів окружного адмінсуду Києва, які ухвалювали рішення щодо Бочковського, буде подано скаргу до Вищої ради правосуддя.