Справа Скрипаля та "вибори" у Криму: Порошенко пояснив нові санкції проти Росії

Нові санкції України проти РФ чітко синхронізовані із партнерами із Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та всією глобальною проукраїнською коаліцією.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко, повідомляється на сайті глави держави.

"Дуже важливо, я хотів би наголосити, що і попередні санкції, які зараз продовжуються, чітко синхронізовані із нашими партнерами із Європейського союзу, Сполучених Штатів Америки. Зі всією глобальною проукраїнською коаліцією. І пов’язані (санкції – ред.) із невиконанням Російською Федерацією спільної позиції – нашої, США, ЄС, не імплементацією Мінських угод, не забезпеченням безпекового пакету Мінських угод, відсутністю реального припинення вогню", - заявив він.

Порошенко заявив, що рішенням РНБО будуть скоординовані "нові санкції, які запроваджуються, із санкціями Сполучених Штатів Америки проти громадян і юридичних осіб Російської федерації": "Вони пов’язані як із застосуванням хімічної зброї в центрі Європи – РФ у Великій Британії, так і з проведенням незаконних виборів президента на території окупованого Криму", - додав він.

Президент також зазначив, що до підготовки проектів цих рішень були залучені Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, уряд, Міністерство економіки і Національний банк.

Глава держави зауважив, що Україна щоденно втрачає на сході героїв, які захищають нашу державу, її територіальну цілісність і незалежність: "Ситуація, яка зараз є на фронті – це ніякий не заморожений конфлікт".

"Я закликаю до абсолютної рішучості наших дій. І вони полягають не лише у санкціях, які зараз мають бути нами прийняті. Вони полягають у події, яка відбулась 30 квітня, в понеділок, коли ми почали операцію Об’єднаних сил, припинили антитерористичну операцію. Кардинально змінили формат української реакції у захисті кожного клаптика української землі", - сказав Порошенко.

За словами глави держави, цей новий формат дає "додаткові можливості і щодо захисту людей, і щодо протидії диверсійно-розвідувальним групам, і щодо підвищення ефективності наших дій на фронті".

Читайте також: РНБО запровадила нові санкції проти Росії

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 2 травня запровадила нові санкції проти російських компаній і громадян, які пов'язані з російською агресією проти України, а також щодо яких було застосовано відповідні рішення урядами США та країн ЄС.

Зокрема, за даними РНБО, санкції запроваджуються на три роки або безстроково щодо фізичних і юридичних осіб, причетних до російської агресії проти України, до підготовки і проведення незаконного голосування в окупованому Криму у рамках виборів президента РФ, представників російської окупаційної адміністрації у Криму, бойовиків російських збройних формувань на окупованій території Донецької та Луганської областей тощо.

Також запроваджено санкції щодо осіб, які причетні до інформаційної та кіберагресії проти України, до протиправних дій проти громадян України, котрі незаконно утримуються в Росії, депутатів Державної думи та членів Ради федерації Федеральних зборів Російської Федерації тощо.