Саєнко розповів, як іде реформа держуправління

Реформа системи державного управління є пріоритетом для української влади.

На цьому наголосив міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко на засіданні Координаційної ради з питань реформування держауправління, повідомляє Урядовий портал.

«Реформа державного управління є пріоритетом для уряду. Адже якість державних інституцій впливає на економічне зростання та рівень життя населення. Дуже важливо, щоб ми і надалі продовжували тримати високий темп трансформацій», - зазначив Саєнко.

Він нагадав, що 2017-й став другим роком реалізації комплексної середньострокової Стратегії реформування державного управління України на 2016-2020 роки, розробленої відповідно до загальноєвропейських принципів та критеріїв належного урядування SIGMA/OECD.

Зокрема, протягом минулого року Україна підвищила рейтинг «Прозорість формування політики» на 34-ій позиції й посіла 65-е місце в 2017 році згідно з Індексом глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму (Global Competitiveness Index of World Economic Forum). Уряд розпочав реформу міністерств і формування нових структур – директоратів, спрямованих на посилення функцій з аналізу та формування політики. Створено 50 нових директоратів у 10 пілотних міністерствах, Секретаріаті уряду та двох агентствах.

Крім того, було розпочато набір на державну службу на новостворені посади «фахівців з питань реформ» у директорати. Оголошено 473 вакансії на новому порталі career.gov.ua з можливістю подати заявку онлайн. Щомісяця портал відвідувало близько 42 тис. унікальних користувачів. Більш як 13 тис. кандидатів подали заявки онлайн, що становить у середньому 29 кандидатів на одну вакансію.

Читайте також: Реформа СБУ в контексті президентсько-парламентських антикорупційних ініціатив

КМУ запровадив 35 електронних послуг для населення та бізнесу, серед них реєстраційні сервіси, послуги в соціальній сфері та будівельній галузі тощо. Запрацював портал відкритих даних data.gov.ua, що оприлюднює понад 25 тис. наборів даних. Завдяки цьому Україна підвищила свій рейтинг на 23 позиції і посіла 31-е місце у глобальному індексі відкритих даних Open Data Index.

У 2018 році уряд продовжує розбудову трьох ключових напрямів. Перший передбачає впровадження сучасних процедур у центральних органах виконавчої влади, зокрема процес трансформації міністерств, впровадження сучасних практик та інструментів формування державних політик, оновлення Регламенту КМУ

Також впроваджуватимуться сучасні методи управління персоналом у державній службі, що передбачає оптимізацію процедуру набору персоналу на державну службу, інформаційну систему з управління персоналом та електронний кабінет держслужбовця, процедуру оцінювання результатів роботи державних службовців за чіткими показниками ефективності (KPIs). 

Третій напрямок - це реалізація інструментів електронного урядування: впровадження системи електронної взаємодії органів державної влади та системи електронного документообігу, оптимізація надання 30 популярних державних електронних послуг із використанням мобільного ID, активний розвиток відкритих даних.