Україна має вже зараз готуватися до повернення Донбасу - Марчук

Україна має вже зараз готуватися до реінтеграції окупованих територій і напрацьовувати конкретні документи з детальним планом повернення на Донбас.

На цьому наголосив Євген Марчук - представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи -  під час круглого столу в Укрінформі на тему: "Міжнародні перехідні адміністрації - досвід, можливості та ризики для України". 

"Нам треба бути готовими, коли наступить можливість для нормалізації,  до дуже багатьох речей, до яких ми як Україна сьогодні однозначно не готові. Крім закону про реінтеграцію, має бути постанова уряду, де детально має бути розписано, як українська влада повертається на Донбас - починаючи від проблеми реституції, кому що прощає і так далі. Ми маємо випрацювати нашу версію, як ми бачимо перехідні адміністрації, де все дуже непросто", - сказав Євген Марчук.

Він зазначив, що урядовий документ має дати відповіді на дуже багато питань. Крім питань демілітаризації, долі комбатантів, які брали участь у бойових діях, але не вбивали людей,  екологічних, медичних та інших, є специфічні питання, зокрема, хто має організовувати боротьбу з розгулом злочинності, є питання спецслужб.

"Ми знаємо, що на тій стороні, крім того, що діють російські філіали, створені і свої спецслужби. Що буде з ними? Ясно, що не можна погодитись, щоб ті спецслужби залишилися. Але вони можуть бути формально розпущені, а на практиці продовжувати діяти. І це буде проблемою для перехідних адміністрацій, бо механізмами спецслужб можна заблокувати будь-яку дію перехідних адміністрацій", - зазначив Марчук.

Він також додав, що владі треба поспішити з напрацюванням всіх необхідних, світового досвіду документів з цього питання, а також з коментарями закону.

"Закон про реінтеграцію вийшов, але серйозних регулярних коментарів від тих, хто його буде втілювати, або просто експертів, які можуть представляти точку зору влади, щодо реалізації всіх компонентів закону не чути. А нам треба дійсно готуватися до нормалізації, якою б вона не здавалась сьогодні нереальною і далекою", - сказав він.

Читайте також: Над реалізацією закону про деокупацію Донбасу працюють 8 робочих груп

За словами Марчука, неурядові організації теж  фундаментально працюють над можливими версіями повернення української влади на Донбас.

"Зараз іде робота на рівні деяких неурядових структур, де беруть участь і росіяни, і українські представники. І є деякий сигнал до того, що переговорні технології виходять на інший рівень. Якщо раніше, навіть з прикладу Мінського переговорного процесу, десь впродовж півроку майже все блокувалося російською стороною, то зараз є деякі знаки, що переговорний процес починає помалу переходити в обговорення конструктивних питань", - підкреслив він.