Росія сприйняла програш "Газпрому" як ляпас від України – Зеркаль

РФ сприйняла програш в Стокгольмському арбітражі свого газового монополіста "Газпрому" як ляпас від української держави, тому була зроблена емоційна заява щодо розриву контрактів.

Про це заявила у прямому ефірі "Свободи слова" на ICTV заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, передає кореспондент Укрінформу.

"18 березня в Росії мають відбутися вибори. І програш "Газпрому" українській компанії сприймається як ляпас, тому відразу була дуже емоційна реакція", - сказала вона, коментуючи питання, чому "Газпром" саме зараз вирішив розірвати контракт щодо постачання і транзиту газу з "Нафтогазом".

Читайте також: Нафтогаз планує ще один арбітраж проти Газпрому - Вітренко

За словами Зеркаль, процедура нового арбітражу триватиме як мінімум до закінчення контракту між "Газпромом" та "Нафтогазом": "Навіть якщо зараз порахувати в часі, скільки буде тривати процедура нового арбітражу, то зрозуміло, що вона займе стільки часу, скільки займе до закінчення контракту, як мінімум".

Читайте також: Нафтогаз: контракт закінчиться раніше, ніж Газпром встигне його розірвати

Як повідомлялося, "Газпром" після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів з "Нафтогазом" на постачання газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу.

Читайте також: Нафтогаз закриє своє представництво у Росії

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними "Нафтогазу", це рішення означає, що "Газпром" має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

У лютому "Нафтогаз" здійснив передоплату за газ "Газпрому" в очікуванні початку постачань газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші й відмовилася поставляти газ.