Нафтогаз: контракт закінчиться раніше, ніж Газпром встигне його розірвати

Нафтогаз: контракт закінчиться раніше, ніж Газпром встигне його розірвати

Укрінформ
Контракти між Газпромом і Нафтогазом завершаться наприкінці 2019 року, і російській стороні не варто розраховувати, що їх вдасться розірвати через Стокгольмський арбітраж раніше цього терміну.

Про це на брифінгу сказав головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зазначена інформація стосується лише наміру Газпрому звернутися в арбітраж. У відповідності до наших контрактів, передбачена певна процедура, яку сторони мають витримати до того часу, поки вони реально зможуть звернутися у арбітраж. За контрактом на постачання газу є 30 днів, протягом яких сторони мають спробувати дійти згоди, і тільки після того, як вони не могли цього зробити, одна зі сторін може звернутися в арбітраж. За контрактом на транзит газу така процедура передбачає 45 днів на відповідні переговори", - поінформував Вітренко.

Він наголосив, що Нафтогаз не бачить підстав для розірвання договору на транзит, а ті причини, які називає Газпром як підстави для розірвання чи перегляду контракту на транзит, виглядають для української сторони неприйнятними.

"Навіть якщо через 45 днів Газпром звернеться до арбітражу, такий арбітраж буде тривати роками. Контракт на транзит завершується 31 грудня 2019 року. Очікувати, що до цього часу завершиться арбітраж, немає особливого сенсу. На наш погляд, з практичної точки зору нічого не відбудеться. Контракти не будуть розірвані і будуть існувати до 2019 року, якщо тільки Газпром не буде діяти у неправовий спосіб - тоді контракти і на постачання, і на транзит залишаться чинними до їх завершення відповідності до самих документів", - зазначив Вітренко.

Разом з тим він підкреслив, що для України важливо залишатися надійним транзитером.

"Для нас є дуже важливим збереження транзиту територією України та надійність постачання газу як українським споживачам, так і європейським споживачам. Тому будь-які дії, які можуть загрожувати цьому, не будуть підтримані з нашого боку", - наголосив Вітренко.

Як повідомлялося, Газпром після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів з Нафтогазом на постачання газу в Україну і транзит газу через її територію в Європу.

Читайте також: Нафтогаз закриє своє представництво у Росії

28 лютого Стокгольмський арбітражний суд задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені Газпромом обсяги для транзиту й зобов'язав російського монополіста виплатити 4,63 млрд дол. За даними Нафтогазу, це рішення означає, що Газпром має сплатити Україні близько 2,56 млрд дол., з урахуванням остаточного розрахунку за газ, поставлений у 2014 і 2015 роках.

У лютому Нафтогаз здійснив передоплату за газ Газпрому в очікуванні початку постачань газу з 1 березня. Проте російська компанія повернула гроші й відмовилася поставляти газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-