У Польщі забули, чим закінчилася ворожнеча з Україною для обох країн - Ар’єв

Віце-президент ПАРЄ, президент Комітету ПАРЄ з питань культури, освіти, науки і медіа Володимир Ар’єв вважає, що польські політики чомусь вже забули, чим закінчилася ворожнеча України і Польщі для обох країн.

Так він прокоментував у Facebook ухвалений польським парламентом Закон про заборону “бандерівської ідеології”.

“Тотальне забуття історії чи безвідповідальність за принципом «а раптом цього разу пронесе»? Польські політики забули чим закінчилася ворожнеча України і Польщі для обох країн. Європейські політики забули чим закінчилися спроби задобрення агресора перед другою світовою. Українські - переважно не роблять висновків з внутрішньої колотнечі 1918-19 років”, - написав Ар’єв.

Тим часом, додав він, в Росії всерйоз готуються до великої війни, яку Кремль прогнозує до 2023 року. “А театр бойових дій завжди триває там, де є найменший спротив, в тому числі і через слабкодухість та чвари”, - підкреслив віце-президент ПАРЄ.

Як повідомлялося, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон щодо заборони пропаганди так званої "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

МЗС України висловило глибоке занепокоєння у зв'язку з ухваленням Сеймом цього документа. У міністерстві сподіваються, що Сенат Польщі виявить політичну мудрість у питаннях, які можуть негативно вплинути на розвиток двосторонніх відносин.

Читайте також: Порошенко розкритикував польський закон проти "бандерівської ідеології"

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон про заборону “бандерівської ідеології” не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

31 січня комісії Сенату Польщі без поправок підтримали відповідний законопроект, яким передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти громадян Польщі.