Труба обіцяє пильну увагу до злочинів "високих чинів"

До підслідності Державного бюро розслідувань належать злочині, скоєні високопосадовцями, включно з екс-президентами, а також членами уряду, парламенту, правоохоронних структур і суддями.

Про це розповів директор ДБР Роман Труба на брифінгу в Укрінформі.

“Державне бюро розслідувань покликане запобігати, виявляти, припиняти, розкривати і розслідувати злочини, що скоїли вищі посадові особи, включно з президентом, повноваження якого втратили силу, членами уряду, парламенту, правоохоронцями та суддями, особами, які вчинили військові злочини. Пильну увагу ми приділятимемо розслідуванню злочинів, вчинених саме теперішніми високопосадовцями”, - сказав він.

Водночас Труба зауважив, що наразі є колізія законодавства щодо підслідності кримінальних проваджень Бюро. 

Читайте також: Труба сказав, коли Держбюро розслідувань відкриє перші справи

У цьому зв’язку він підкреслив, що буде ініційовано зміни до законодавства, зокрема до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу, а саме щодо підслідності суб’єктного складу осіб, стосовно яких можна відкривати кримінальні провадження — депутатів ВР АРК, суддів КСУ, голови та членів Вищої ради правосуддя, голів та заступників місцевих державних адміністрацій, голови, заступників і членів НАЗК тощо.

“Ми наполягатимемо — Державне бюро розслідувань має розпочати роботу з чистого аркуша і не забирати проваджень, які знаходяться в інших правоохоронних органах. Лише так ми зможемо одразу показати, на що ми здатні, а не закінчувати роботу за інших”, - зазначив Труба.

Крім того, він наголосив на необхідності внесення змін до законодавства щодо діяльності ДБР. Серед таких змін, за його словами, - надання повноважень щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності підрозділам Бюро, визначення порядку передачі кримінальних проваджень, які наразі перебувають в інших правоохоронних органах, визначення розміру заробітної плати співробітників оперативних підрозділів тощо.

За словами Труби, як пріоритетний напрямок ДБР виділить розслідування порушень прав людини під час роботи правоохоронних органів.