Кулеба: "Освітня" резолюція ПАРЄ – це тиск на Венеціанську комісію

Ухвалення резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи після обговорення на дебатах Закону України "Про освіту" є тиском на Венеціанську комісію.

Про це постійний представник при Раді Європи Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю Укрінформу.

"Я особисто вважаю, що ухвалення такої резолюції – це тиск на Венеційську комісію. Тому що ПАРЄ, по суті, демонструє, якою є її позиція", - сказав Кулеба.

За його словами, вплинути на Венеційську комісію таким чином важко, але очевидним є те, що експерти враховуватимуть контекст, в якому цей процес відбувається.

"Наша позиція дуже проста - не треба тиснути на Венеційську комісію нікому: ні Україні, ні Угорщині, ні ПАРЄ, ні ЄС, ні РФ. Це авторитетний орган, дайте йому змогу зрозуміти, що передбачає Закон України "Про освіту", - наголосив очільник постпредства України при РЄ.

Щодо самого документа ПАРЄ, то він підкреслив, що в ньому є дві ключові речі: одна принципово важлива для України, друга – принципово важлива для угорців.

"В резолюції написано, що державну мову потрібно знати. Адже це неприпустимо, коли нацменшини не володіють державною мовою. Це "плюс" для України. А "плюс" для угорців у тому, що їм вдалося протягнути положення, в якому Асамблея закликає Україну виконати всі рекомендації Венеційської комісії, які будуть надані в грудні цього року", - сказав Кулеба.

Читайте також: Закон про освіту: Климпуш-Цинцадзе порівняла дії Угорщини з референдумом у Нідерландах

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ 12 жовтня ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість новим українським законом "Про освіту". У документі підкреслюють, що новий закон спричинить суттєве скорочення прав національних меншин. 

Повний текст інтерв'ю читайте незабаром на сайті Укрінформу.