Закон про стратегію звільнення Донбасу буде у Раді цього тижня - Ірина Луценко

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що цього тижня у парламенті зареєструють законопроект про стратегію відновлення територіальної цілісності України та звільнення Донбасу.

Про це вона сказала у понеділок під час засідання погоджувальної ради у парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цьому тижні буде зареєстровано закон про стратегію відновлення територіальної цілісності України - звільнення Донбасу», - сказала Луценко.

Раніше Укрінформ з посиланням на високопоставленого чиновника, причетного до розробки документа, повідомляв, що робота над законопроектом "Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей" завершена. Цього тижня тижня очікується його внесення на розгляд до Верховної Ради. За словами співрозмовника агентства, можливо, суб’єктом законодавчої ініціативи виступить Президент України. 

Законопроект визначає нові правові рамки щодо тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей. Серед його ключових положень - те, що Росія на законодавчому рівні визначається агресором, який окупував частину територій сходу України. Вводиться термін "російська окупаційна влада". У законопроекті також визначається, що всі "нормативні акти", ухвалені цією російською окупаційною владою, є недійсними, також забезпечується право власності громадян окупованих територій.

Читайте також: Миротворці не є панацеєю для Донбасу - Геращенко

Крім того, з огляду на нові реалії, формат нинішньої антитерористичної операції буде змінений на інший правовий режим.